Echtscheidingsmediation
Samen scheiden onder leiding van een geregistreerde MfN Registermediator is veiliger, vlugger en voordeliger dan een procedure met twee advocaten.

Bij echtscheidings-mediation regelt u uw echtscheiding zelf met een onafhankelijke conflictbemiddelaar - de mediator - zonder tussenkomst van een advocaat of rechter.

Het uitgangspunt van de scheidingsmediator is dat tijdens een aantal gesprekken afspraken worden gemaakt over de gevolgen van uw echtscheiding.

Het aantal gesprekken varieert van ongeveer drie tot zes. Het aantal gesprekken is afhankelijk van de hoeveelheid te regelen zaken. Wanneer geen alimentatieregeling hoeft te worden getroffen is de mediation over het algemeen sneller afgerond. Wanneer zowel kinderalimentatie als partneralimentatie moet worden vastgesteld duurt een scheidingsmediation gemiddeld vijf gesprekken.

De laatste bijeenkomst is bedoeld voor de ondertekening van het echtscheidings-convenant en eventueel het ouderschapsplan.

Ouderschapsplan
Ouders met minderjarige kinderen zijn verplicht wanneer zij uit elkaar gaan een ouderschapsplan te maken. Hierin staan de afspraken die jullie maken over de verzorging en opvoeding van de kinderen.

Bij gehuwde en geregistreerde ouders is het ouderschapsplan een wettelijke verplichting.

In het ouderschapsplan worden de afspraken vastgelegd die u samen gemaakt heeft inzake:
  • De verdeling van de zorg en opvoeding van het kind (of de kinderen)
  • De kosten van de verzorging van het kind (of de kinderen) en eventuele kinderalimentatie
  • Informatievoorziening inzake de kinderen (hoe informeert u elkaar in de toekomst)

Alimentatieregelingen
Partneralimentatie
Nadat u gescheiden bent, blijft u voor een bepaalde periode (afhankelijk van de duur van het huwelijk) verantwoordelijk  om financieel voor elkaar te zorgen: de partneralimentatie.

Deze vorm van alimentatie is een financiƫle bjidrage in de kosten van levensonderhoud die na een echtscheiding door de meest draagkrachtige partner aan de minst draagkrachtige ex-partner verstrekt wordt. Indien u dit wenst kunnen wij voor u berekenen hoeveel partneralimentatie betaald kan worden na de scheiding of u kunt dit door een onafhankelijke derde laten berekenen.

Kinderalimentatie
Als u gaat scheiden en u heeft kinderen, dan is er kinderalimentatie verschuldigd. De niet verzorgende ouder is verplicht bij te dragen in het levensonderhoud van de kinderen.

Kinderalimentatie dient dus te  worden voldaan aan de ouder die hoofdzakelijk de dagelijkse zorg voor de kinderen heeft. Het gaat hier om een maandelijks te betalen bedrag. Wij kunnen voor u berekenen hoeveel kinderalimentatie betaald dient te worden na de echtscheiding.
Interesse of meer informatie?
Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Spreekt onze werkwijze u aan en wilt u direct een mediation traject starten, vraag dan een gratis intakegesprek aan. Wij maken dan zo snel als mogelijk een afspraak met u.